Het is eindelijk zover, wij hebben onze olijven geoogst. Na jaren van groeien en snoeien wilden we weten wat de opbrengst was.
In eerste instantie dachten we dat het te weinig was om er olie van te laten persen maar al snel bleek tijdens het plukken dat de kilo’s snel opstapelden. Eerlijkheid gebied te zeggen dat we ook de olijven van Villa Alegria er aan toegevoegd hebben. El Molino del Rio Fahala is een olijfmolen die direct beneden aan onze berg ligt en de eigenaresse stelt geen minimale hoeveelheid kilo’s aan de te leveren olijven. Een vergaarbak werd gelijk ons toegewezen en telkens na een dag plukken konden we onze olijven direct bij haar kwijt.
Iedereen wil zijn eigen olijven zo snel mogelijk laten persen, dus een afspraak om 22.00 uur dan zouden we aan de beurt zijn. Onze bak zat ongeveer half vol, heel trots op het resultaat maar met jaloerse blikken keken we rond naar de volle bakken van anderen, ach wie weet…
De olijven worden via een lopende band ontdaan van blaadjes, takjes en steeltjes waarna ze gewassen worden, vervolgens wordt het totaal gewogen 365 kilo! De pasta wordt gekneed en geperst onder grote druk tot 400 bar. Het olie-watermengsel uit de pers wordt gescheiden in een centrifuge. Hoewel dit de koude persing wordt genoemd, wordt de pasta iets verwarmd door de wrijving maar hierdoor kan de olie gemakkelijker uit de pasta komen. De temperatuur mag echter niet boven de 28 °C komen, om te voorkomen dat de chemische samenstelling van de olie verandert. Hierna wordt het vocht door middel van een centrifuge uit de pasta afgescheiden van de pulp. De liggende trommel is de centrifuge en is bijna 2 meter lang en heeft een diameter van ruim een halve meter. De trommel draait met ongeveer 3000 toeren per minuut. Om de trommel zit een stevige mantel daardoor is het proces zelf niet direct waarneembaar. Het voordeel van deze methode is dat de pit van de olijf heel blijft (het breken van de pit geeft de olie een wrange smaak). Hierna wordt hij verticaal gecentrifugeerd wat je kunt zien dat uit het ene pijpje water komt en het andere de pure olijfolie. Uiteindelijk hebben we twee grote cans in totaal 55 liter.
Wij hebben de olie puur en dat is dan ongefilterd, dus niet helder. Hierdoor is de olie niet geschikt om te bakken (want dan verbranden de kleine deeltjes olijf) maar is te gebruiken om te dippen, voor salades en dressings. Maar ja, dan heb je 55 liter, wat doe je er mee en ik hoor onze gasten al zeggen ga je het bottelen? want…..
Intussen hebben we de flesjes gevuld en voorzien van onze eigen etiketten, wil je ook een flesje dan moet je het helaas zelf komen halen.